קנאה בזוגיות

רגע לפני ששוברים את הכלים – כדאי לקרוא את המדריך שלנו בנושא קנאה רומנטית בין בני זוג, לבדוק את רשימת המטפלים הזוגיים ולפנות לטיפול זוגי.

קנאה בזוגיות איור

תהליך התפתחות הקנאה במערכות יחסים

קנאה היא רגש טבעי שיכול לבוא לידי ביטוי בכל מיני מערכות יחסים. הקנאה היא תגובה רגשית בסיסית שיכולה להתעורר ביחס לפחד אמיתי או מדומיין. ילדים קטנים חשים קנאה ביחס להורה, ופרויד ראה בקנאה רומנטית את ההשפעה של קנאת הילדות המשאירה חותם גם בבגרות ויכולה להתעורר ברגע שיש חשש מנטישה או מחוסר נאמנות של בני הזוג. כבר בתנ"ך אנו נחשפים לרגש קנאה עז ומסוכן של קין באחיו הבל, קנאה שהובילה לרצח.

למה קשה להודות בקיומה של קנאה בזוגיות?

רוב האנשים מכירים את רגש הקנאה וודאי נחשפו לכך במהלך חייהם. ילדים מקנאים בציונים של חבריהם, בני נוער מקנאים בחבריהם המקובלים והמצליחים יותר חברתית, אנשים מבוגרים יכולים לקנא בהכנסה של עמיתיהם או בהצלחה של אחרים. הקנאה יכולה להיות מנוף המניע להצלחה ויכולה להיות רגש הפוגע באדם עצמו ומתסכל אותו.

ויקטור הוגו אמר: "המקנא מודה שהוא פחוּת במעלה", ואכן רוב האנשים אינם מודים בקנאה שלהם, גם כשהקנאה מופנית לבני הזוג. אומנם יש הרואים בקנאה הוכחה לאהבה, אבל קנאה בין בני זוג מציבה את המקנא בעמדה לא שוויונית, ככזה שצריך להיזהר לא לאבד את אהובו או אהובתו.

הודאה בקנאה היא הודאה בפחד, בחולשה ובחוסר ביטחון. כאשר אנו מתאהבים ונאהבים אנחנו לא מרגישים רגש של קנאה, אבל תחושה זו יכולה להתעורר כאשר חשים באיום על מערכת היחסים וחוסר ביטחון בנאמנות או באהבה של בן הזוג.

הקנאה יכולה לעורר רגשות חסרי שליטה ועזים שהאדם מנסה להדחיק, כיוון שהם מצביעים על חוסר שליטה, עלבון, כעס או הערכה עצמית נמוכה. זו הסיבה שאנשים רבים אינם מודים בקנאה בבני זוגם, ואף אינם מודים בכך בפני עצמם. אלו רגשות עוצמתיים שקשה לשלוט בהם והם יכולים להשתלט על האדם ועל מחשבותיו ללא הפסק.

מה גורם למצב של קנאה בין בני זוג?

קנאה היא רגש הקיים במידה מסוימת בין בני זוג המעיד על חשיבות מערכת היחסים וחשיבות הקרבה והנאמנות בזוגיות. עם זאת, יש מקרים שקנאה יכולה לפגוע בזוגיות, להחליש אותה ולסכן אותה. הקנאה היא רגש שמשגשג על בסיס תחושת חוסר ביטחון, תחרות, פחד ודאגה בשל הצלחת אחרים או חשש מאובדן של דבר מה חשוב.

אנו יכולים להיתקל ברגש זה בתחום המקצועי, בתחום החברתי וכמובן בזוגיות. קנאה זוגית מתקיימת ברבות ממערכות היחסים, וברמה כלשהי היא אף יכולה לשפר אותן, אך קנאה אובססיבית בזוגיות עלולה לחבל בה.

קנאה בזוגיות מתעוררת בדרך כלל כתוצאה ממחשבה על איום פוטנציאלי על מערכת היחסים או בשל איום ממשי. קנאה במערכת יחסים יכולה לנבוע מחוסר ביטחון של אחד מבני הזוג בקשר או כתוצאה מתחושת חוסר שוויוניות ונחיתות מול הצד השני. הצלחה מקצועית של בן הזוג מול חוסר הצלחה, השקעת זמן בתחביב או בפעילות חברתית שנראית כבאה על חשבון בן הזוג – כל אלה יכולים לעורר קנאה בזוגיות.

קנאה בזוגיות תמונה

האם קנאה בזוגיות מעידה על קשר טוב?

אף על פי שניתן לראות בה רגש שלילי, קנאה בריאה בזוגיות היא חלק בלתי נפרד כמעט ממערכות יחסים. הקנאה מעידה על חשיבות הקשר עם בני הזוג ועל רצון לשמר אותו, כך שבכל שלב שבו נראה איום פוטנציאלי על מערכת היחסים הזוגית, הרגש מתעורר.

זה יכול להיות חבר לעבודה שמראה התעניינות רבה בבת הזוג, זה יכול להיות חברה לקבוצת הריצה שהופכת לבת לוויה קבועה לבן הזוג – כל אלה יכולים באופן טבעי להפעיל את כפתור הקנאה. אך ברמה מסוימת דווקא תחושות אלה יכולות לחזק את הזוגיות, להדגיש את חשיבותה לבני הזוג ולהעמיק את הקשר ביניהם.

קנאה אובססיבית כפייתית בזוגיות עלולה להיות מסוכנת

קנאה זוגית הופכת למסוכנת כאשר היא הופכת להיות מופרזת, כעוסה, כשמתעוררים רגשות של חשדנות היכולים להביא גם למעקבים ולהתנהגות אובססיבית ורכושנית. קנאה כפייתית בזוגיות צריכה להדליק נורות אדומות, שכן היא עלולה לצאת משליטה. בן זוג חרד וחסר ביטחון החושד בבגידה או בפגיעה בזוגיות עלול לנסות למנוע את הפוטנציאל הזה בפגיעה בבן הזוג.

איך להתמודד עם קנאה בזוגיות?

קנאה בזוגיות יכולה לחבל במערכת היחסים ולגרום למתחים ולקושי, ולכן חשוב להתייחס לכך ולנסות לטפל בבעיה. תהליך של טיפול זוגי הוא דרך לפרוק את הקשיים של כל אחד מבני הזוג באופן גלוי מול צד שלישי ולייצר תקשורת. בני זוג המצויים במשבר על רקע קנאה מתקשים לקיים תקשורת בונה והמתחים יכולים לשבש כל חלקה טובה של יכולת הידברות. פעמים רבות הקנאה גורמת לסכסוכים על נושאים אחרים ורק הטיפול יכול לחשוף את הרקע למתיחויות.

טיפול זוגי מתבצע על ידי מטפלים שהוכשרו לכך מתחום בריאות הנפש ויכול ליצור סביבה מאפשרת לתקשורת. שיטה יעילה להתמודדות עם קנאה בזוגיות היא CBT, טיפול קוגניטיבי התנהגותי, שיכולה להביא לשיפור במקרים של קשיים, חרדות ודפוסי חשיבה שאינם מקדמים את האדם או את הזוגיות.