חרדה בזוגיות

רגע לפני ששוברים את הכלים – כדאי לקרוא את המדריך שלנו בנושא חרדות מזוגיות, לבדוק את רשימת המטפלים הזוגיים ולפנות לטיפול זוגי.

חרדה בזוגיות איור

מה הקשר בין חרדה בזוגיות ומוצרי צריכה?

העידן המודרני הביא איתו שלל יכולות והפך את חיינו למגוונים יותר ומאפשרים יותר, אך עם המגוון הגדול ביכולת הבחירה עלה גם הרצון לקבל את הטוב ביותר עכשיו ומיד, ואם זה לא מספיק טוב, אפשר להחליף באחר. כל זה טוב כשמדובר במוצרי צריכה, אך התחושה הזו גלשה גם לחיים הזוגיים והעלתה משמעותית את שיעור הגירושים בחברה המודרנית.

אם בעבר הקשר המשפחתי היה הראשון בחשיבות ונלחמו לשמרו ולטפחו, היום אנו רואים שהקריירה, הפנאי, התחביבים והאישיות נמצאים גבוה בסדר העדיפויות, לפעמים גבוה יותר מהחשיבות של שמירה על הזוגיות. היכולת להחליף בני זוג אם הקשר אינו עומד בציפיות נראית קלה מאי פעם, והקשרים הזוגיים נראים כפרק זמני שתוקפו יכול לפוג אם יימצא משהו טוב יותר.

חרדה מזוגיות מחייבת

העידן המודרני מציב בפנינו אין סוף אפשרויות ובחירות שלכאורה מאפשרות לקבל הכול. החיים מלאי הבחירות מעניקים אפשרויות עבודה רבות, שינויים במקומות המגורים, מגוון פעילויות פנאי ומבחר של הזדמנויות למציאת בני זוג. אתרי ההיכרויות מעניקים תחושה של יכולת לבחור את הטוב ביותר מבין רבים, ובניית קשר ופיתוח מערכות יחסים נמצאים במצב מתמיד של חוסר יכולת להחליט וקושי לוותר על שאר האפשרויות.

תחושות אלה מביאות אנשים רבים לחוסר החלטה ולבריחה מקשר מחייב, הימנעות מקשר ופחד "לפספס" משהו טוב יותר. מאפיינים אלה גורמים לאנשים רבים לוותר על זוגיות יציבה במשך שנים, ולאבד את היכולות הטבעיות לבסס זוגיות ולחיות חיים אינטימיים של שיתוף עם מישהו אחר. אנשים אלה מוצאים שהם מתקשים לפתח קשר משמעותי בשלב מאוחר בחייהם והם עלולים לפתח חרדות מזוגיות ופחדים משמירת קשר זוגי.

התפתחות חרדות מזוגיות בתחילת קשר זוגי

חרדה היא מצב רגשי, קוגניטיבי והתנהגותי של אדם, שיש לה תסמינים שונים שלא באים לידי ביטוי בהכרח בהתקף פאניקה, ולרוב הם אינם נראים מבחוץ אך מורגשים היטב פנימה. מדובר על חוסר שקט, חשש מתמיד, פחד, רגישות לביטויים מסוימים, חשיבה שלילית, לחץ נפשי, דיכאון ודאגה מתמדת שאינה מרפה.

חרדה יכולה לבוא לידי ביטוי במגוון נושאים וגילים, וכשהיא קשורה בזוגיות יש לה מאפיינים שעלולים להיות הרסניים למערכת היחסים. החשש המתמיד מפני בגידה, המחשבות הטורדניות על בני זוג קודמים, החשש מכך שהאדם לא מספיק טוב לבן הזוג שלו, יוצרים חרדת נטישה תמידית בזוגיות הגורמת להתנהגות תלותית או חשדנית מתוך פחד לאבד את הקשר הזוגי.

לעיתים הפחד והחרדה להתמודד עם נטישה מדומיינת בזוגיות גורמים לאנשים להימנע מכניסה לקשר זוגי מחייב או להיות אלה שמסיימים אותו כדי להימנע ממצב של נטישה.

חרדה בזוגיות תמונה

חרדת נטישה בזוגיות

חרדה מנטישה היא דבר הגיוני כשמדובר במערכת יחסים זוגית, ולמעשה כל אחד נולד עם חרדת נטישה כלשהי, כשבילדות היא יכולה להיות מופנית לאחד ההורים או לדמות אחרת.

יש אנשים שחשים מספיק ביטחון במערכת היחסים ומבנה אישיותם יציב יותר, ויש כאלה שמתמודדים עם פחד תמידי מנטישה בכל קשר זוגי שבו הם נמצאים. דווקא חרדת נטישה בזוגיות עלולה ליצור את התוצאה שממנה האדם מפחד כיוון שהיא יוצרת קשר תלותי, קנאי, חרדתי ומשתק לפעמים עד כדי פרידה.

כשהחרדה החברתית פוגעת בזוגיות

חרדה חברתית עלולה להיות גורם משתק שמשפיע על האדם בכל תחומי החיים. מצב זה אינו מאפשר ליצור אינטראקציות חברתיות, פוגע ביכולות בקריירה בגלל חשש להגיע לעמדה בכירה, פוגע ביכולות לייצר חברויות או לצאת מהבית, וכמובן עלול לחבל ביכולת לפתח זוגיות. אם קיימת זוגיות, אך אחד מבני הזוג חווה חרדה חברתית בזוגיות, הדבר עלול להשפיע על מערכת היחסים ולגרום לתחילתו של משבר בזוגיות.

הבסיס החשוב בתוך כל מערכת יחסים הוא היכולת להגיע לעמק השווה ולהצליח לעשות דברים יחד. זוגיות מצריכה תיאום ציפיות, התאמה של הרצונות, פשרה ולפעמים ויתור, אבל אם אחד מבני הזוג מצוי במצב של חרדה חברתית בזוגיות ונמנע מכל קשר חברתי יש קושי לפתור את הקונפליקט לבד.

האם ניתן להתמודד עם חרדות מזוגיות ולטפל בהן?

הזוגיות היא מרכיב חיוני בחיי האדם ובעיות במערכות יחסים עלולות להיווצר בכל קשר זוגי, וחשוב לטפל בהן. הלחץ הנפשי והחרדה במערכת היחסים עלולים להגביר את החרדה ובעיקר את חרדת הנטישה בזוגיות ולהביא לעוד לחץ נפשי, מצב שמזין את עצמו.

טיפול שמתבצע על ידי אנשי מקצוע יכול להביא להבנות מחודשות, להפחתת החרדה ולייצר מערכת יחסים בריאה, יציבה, ולהפחית את הביקורתיות והסבל האישי והזוגי. טיפול בחרדות מזוגיות עשוי לשפר ולחזק את הקשר הזוגי ולהביא למערכת יחסים שבה ניתן לסמוך זה על זה ולהביע רגשות ותחושות באופן גלוי ומרגיע.