המדריך הישראלי לטיפול זוגי » משבר בזוגיות
משבר בזוגיות
רגע לפני ששוברים את הכלים – כדאי לקרוא את המדריך שלנו בנושא משבר אמון בזוגיות, לבדוק את רשימת המטפלים הזוגיים ולפנות לטיפול זוגי.
התמודדות עם משבר בזוגיות – מה עושים?
זוגיות נקלעת פעמים רבות למשבר. פחות או יותר כל הזוגות מתמודדים מעת לעת עם עליות וירידות בטיב הקשר, וחווים קשיים, קונפליקטים ואתגרים, אך כאשר המצב מחמיר ומתפתח לכדי משבר זוגי, הוא משפיע לרעה על הרווחה ועל התפקוד של שני בני הזוג. לעיתים המשבר יכול להוביל גם לפרידה, ובמידה ומדובר בזוג נשוי – לגירושין.
משבר בזוגיות יכול להתפתח מסיבות שונות. קיימים סוגים שונים של משברים – משבר בזוגיות אחרי לידה, משבר אמון בזוגיות אחרי בגידה, שחיקה בזוגיות, ירידה בחשק המיני, משבר סביב עניין כלכלי, משבר הנובע מהתרחשותם של קונפליקטים עצמתיים לעיתים קרובות – ועוד. את מרבית המשברים ניתן לפתור עם רוצים לעשות זאת ומוכנים להשקיע זמן ומאמץ בעבודה על הקשר ובחיזוקו.
הדרך הטובה ביותר לטפל בזוגיות במשבר היא לפנות לקבלת ייעוץ זוגי. טיפול במשבר זוגיות יכול לעשות את ההבדל בין זוגיות לבין פרידה, בין משפחה שלמה לבין משפחה מפורקת, בין זוגיות מקדמת לזוגיות מורידה. לצורך כך יש לפנות למטפל זוגי או למטפלת זוגית, שישתמשו בגישות טיפוליות שונות, על מנת לעזור לכם להתגבר על המשבר ולסייע לכם לשמר את הזוגיות ואת התא המשפחתי.
משבר בזוגיות אחרי לידה
לידה, ובפרט לידה ראשונה, משנה לחלוטין את הדינמיקה הזוגית. בעוד לפני הלידה, כל תשומת הלב והזמן של בני הזוג הוקדשו לפרטנר הזוגי, כעת נכנס שחקן חדש לתמונה. כתוצאה מכך יכול להיווצר מצב שבו אחד מבני הזוג מרגיש שהוא לא מקבל מספיק קשב ותשומת לב, וכך מפתח רגשות כעס, מירמור ובדידות. לכל אחד מבני הזוג יש ציפיות אישיות משלו, וכשהן לא נענות – עלול בסופו של דבר להתפתח משבר בזוגיות אחרי לידה.
הלידה יכולה להוביל לעימותים סביב סגנון ההורות וסביב האחריות של כל הורה, הזמן שעליו להשקיע בטיפול בתינוק והתפקיד שהוא לוקח על עצמו. יכול להיות שאחד ההורים ירצה להיות יותר בעבודה, וירגיש שאחרת הוא יזניח את הקריירה שלו ובכך גם את ההגשמה העצמית שלו. יכול להיות שאחד מבני הזוג יצפה שהפרטנר שלו יהיה יותר בבית בשביל לעזור ולתמוך יותר בגידול התינוק. לידה מובילה לרוב גם לירידה בחשק המיני ולפגיעה בפן המיני של הזוגיות, וזהו משבר זוגי בפני עצמו.
משבר אמון בזוגיות
אמון הוא הבסיס לכל מערכת יחסים טובה. זוהי התשתית עליה נבנית הזוגיות. כשהתשתית הזאת נפגעת, והאמון מתערער, לרוב ייווצר משבר. משבר אמון בזוגיות הוא מהמשברים הקשים ביותר עימה זוגיות יכולה להתמודד. הוא יכול להתפתח סביב בגידה בעלת אופי רומנטי, רגשי ומיני, או לחילופין סביב שקרים והסתרות בנושאים אחרים לחלוטין, כמו נושאים כלכליים. משבר אמון יכול להתפתח סביב הבטחות שהופרו.
משבר אמון בזוגיות מוביל להתדרדרות תלולה במערכת היחסים. הצד שמרגיש שהאמון שלו נפגע ונוצל לרעה, יחווה בעיות רגשיות משמעותיות כתוצאה מכך ואף יסבול מפגיעה בתפקוד. גם הצד שהפר את האמון עשוי להתמודד עם רגשות אשמה, חרדה וחרטה. כאשר יש ילדים בתמונה, גם הם עשויים להיפגע מכך. משבר אמון בזוגיות הוא אחת מהסיבות הנפוצות ביותר לפרידה ולגירושין, בין אם הוא מתרחש בתחילת הזוגיות או כעבור שנים רבות.
איך פותרים משבר בזוגיות?
על מנת לפתור משבר בזוגיות, ובמיוחד משבר שנמשך זמן רב, ופוגע ברווחה האישית, בתקשורת ובתפקוד של בני הזוג, לרבות בתפקודם כהורים, צריך לפנות במרבית המקרים לטיפול זוגי מקצועי. טיפול זה ניתן על ידי מטפלים זוגיים מוסמכים, שהשלימו לימודי טיפול זוגי ומשפחתי במוסד המוכר על ידי האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי. מדובר באנשי מקצוע שהשלימו עוד לפני כן תארים בתחומים כגון פסיכולוגיה, עבודה סוציאלית, רפואה, קלינאות תקשורת וטיפול רגשי.
טיפול במשבר בזוגיות יהיה לרוב טיפול זוגי ממוקד, כמו טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) או טיפול ממוקד רגש (EFT). טיפולים אלו הם טיפולים קצרי-מועד, משמע הם נמשכים זמן קצר בלבד, כשלרוב מדובר בלא יותר מ-20 פגישות ופעמים רבות אף בפחות מכך. הטיפולים מתמקדים באופן ספציפי במשבר המדובר, והמטפלים מציעים כלים, דרכים, טכניקות ופתרונות להשגת פתרון יעיל ומהיר למצב.
הטיפולים נערכים פעם או במקרים מסוימים פעמיים בשבוע. יש צורך ששני בני הזוג ישתתפו בטיפול, ובפרט כשמדובר בזוגיות במשבר. קשה לעבוד על הקשר הזוגי כאשר רק אחד מהם נוכח בטיפול. כאשר שניהם נוכחים, שניהם יכולים לבטא את כאבם ולהסביר את נקודת המבט שלהם, והמטפל מקבל תמונת מצב מלאה. כך הוא יכול להבין טוב יותר מהי הבעיה, להציע פתרונות ממוקדים ומדויקים בדמות דפוסי תקשורת ודפוסי התנהגות חדשים, וללוות אותם ביישום אותם הדפוסים בפועל.
איך מתגברים על משבר בזוגיות?
אם אתם מתמודדים עם משבר בזוגיות, נסו את הטיפים הבאים בשביל להרגיע את הרוחות ולהתמודד בצורה מאוזנת עם המצב, ואף להתגבר עליו:
• כדאי להימנע מתגובות אימפולסיביות, שרק מחמירות את המצב, כמו איום בפרידה, אמירת דברים קשים או עזיבת הבית.
• כדאי לתת לדברים זמן להירגע. קשה לשאת ולתת ולדבר באופן פתוח, קשוב ומכיל כשהרוחות סוערות. עדיף לתת אחד לשני קצת מרחב ולתת לדברים להירגע, ואז לדבר עם הפרטנר בניסיון לפתור את המשבר.
• אם אתם מרגישים צורך לפרוק את אשר על ליבכם, עשו זאת עם חברים ומשפחה. נסו לבקש מהם עצות להתמודדות יעילה וחכמה עם המצב.
• כשאתם מדברים על המשבר הזוגי, נסו באמת להקשיב לצד השני. היזכרו שאתם אוהבים האחד את השני ושכל אחד רק מנסה להביע את עצמו. אם אתם מרגישים מתוסכלים ומדוכאים, סביר להניח שגם הפרטנר מרגיש כך. אין תחליף לשיחה פתוחה עם לב פתוח ונפש חפצה.
טיפול במשבר בזוגיות
זוגות רבים יתמודדו עם משבר משמעותי בזוגיות בשלב זה או אחר. משבר זה יכול להיות משבר אמון, משבר לאחר לידה, משבר כלכלי או משבר מסוג אחר. יהא אשר יהא המשבר, סביר להניח שהוא פוגע ברווחה האישית של בני הזוג, טורד את מנוחתם ופוגע בתפקוד שלהם בבית ובעבודה. משברים בזוגיות נוטים להתדרדר במהירות ועלולים להוביל גם לפרידה.
אם המשבר מחמיר, ואתם לא מצליחים לעצור את כדור השלג ולהתמודד היטב עם המצב, כדאי לפנות לטיפול זוגי. טיפול במשבר בזוגיות זה לרוב יהיה טיפול ממוקד, קצר-מועד ואינטנסיבי, שייגש לפתור את הבעיה באופן ישיר, ויציע לכם דרכים וכלים לעשות זאת. הטיפול יעניק לכם גם כלים להתמודדות עם משברים וקשיים מסוגים שונים. הוא ישפר את התקשורת ביניכם ואת רמת הקרבה, ובתקווה גם יוציא את הזוגיות שלכם לדרך חדשה.