המדריך הישראלי לטיפול זוגי » טיפול משפחתי
טיפול משפחתי
רגע לפני ששוברים את הכלים – כדאי לקרוא את המדריך שלנו בנושא ייעוץ משפחתי, לבדוק את רשימת המטפלים המשפחתיים ולפנות לטיפול משפחתי.
מטרותיו של הטיפול המשפחתי
התא המשפחתי הוא המסגרת היסודית, הראשונית והמשמעותית ביותר עבור ילדים, המלווה אותם גם בבגרותם ומשפיעה על כל חייהם. המשפחה מהווה עבור האדם מקור של עוצמה, תמיכה, חינוך ועזרה, אך יכולה להיות גם מקור להתמודדויות, אתגרים, קשיים, קונפליקטים ותסכולים.
המשפחה היא מערכת הכוללת נפשות שכל אחת מביאה איתה מטען משלה, עם רצונות, בעיות, דרישות והתמודדויות עם החוץ ועם הפנים בתא המשפחתי. יחסי הגומלין בין בני המשפחה, קשיים כלכליים, שינוי במקום המגורים, מסגרות החינוך והעבודה של ההורים – לכל אלה יש השפעה על היחיד ועל הקבוצה בתוך המשפחה. כשהמשפחה חווה משברים וקשיי ניהול מסיבות שונות, ניתן ואף מומלץ לפנות לקבלת ייעוץ משפחתי כדי למנוע החרפה וכדי לשפר את מערכת היחסים המשפחתית.
מהו טיפול פסיכולוגי משפחתי?
טיפול משפחתי הוא כותרת על למגוון שיטות אשר מיועדות לסייע למשפחה כולה או למי מחבריה בהקשר המשפחתי לצלוח בעיות, מתחים וקשיי תקשורת בין בני המשפחה. בדרך כלל זהו טיפול פסיכותרפי או טיפול פסיכולוגי משפחתי הניתן על ידי יועצת משפחתית, מטפלת משפחתית או פסיכולוג משפחתי.
הטיפול מתבצע בנוכחות בני המשפחה כולה או חלקם, ובו מעלים את הבעיות, הקונפליקטים והקשיים אשר פוגעים ביחסים בתוך המשפחה ומפריעים לתפקודה ולחיי הפרטים בה. ההתייחסות במהלך הטיפול ניתנת לבעיות הפרטניות המשפיעות על התא המשפחתי או על שינויים שעוברת המשפחה ועוד.
יועץ משפחתי מאפשר לבני המשפחה לפרוק את הקשיים בלי שיצטרכו להסתיר או לחשוש מתגובה עוינת משאר בני המשפחה, לחשוף קשיים שלא בוטאו, להצליח לתקשר ולשמוע את האחרים, תקשורת שלא הצליחו לייצר בעצמם.
הסיבות שבגינן מומלצת פנייה למטפלת משפחתית
יש סיבות רבות לפנייה לטיפול משפחתי, חלקן קשורות להתמודדות של אחד מבני המשפחה וההשפעה שלה על שאר הנפשות, אירועי חיים מטלטלים או קשיים בתקשורת המשפחתית או הזוגית.
ישנם אירועים שבהם המשפחה מושפעת מהתמודדות של אחד מבני המשפחה, למשל ילד הסובל מבעיה חברתית או לימודית בבית הספר, נכות, הפרעות אכילה או הפרעות נפשיות אחרות של מי מבני המשפחה, גירושים, פיטורים, אובדן, מחלה קשה ועוד. אירועים אלה מעוררים קושי משפחתי ולעיתים מצריכים סיוע של מטפל משפחתי.
טיפול משפחתי וזוגי יכול לסייע גם בקשיים בהצבת גבולות לילדים, במצבים בהם יש תפקוד הורי חלקי ופערים מהותיים בציפיות בין בני הזוג, מתחים על רקע דתי ועוד.
ישנן גם סיבות מסוג אחר המצריכות תקשורת פתוחה, הנותנת ביטוי לחששות מפני העתיד או שינויים צפויים, למשל הולדת תינוק חדש, אירוע משפחתי משמח, מעבר מגורים למדינה אחרת (רילוקיישן) לצורך עבודה, לימודים של אחד ההורים ועוד.
כיצד טיפול משפחתי וזוגי יכול לעזור?
המשפחה היא חלק משמעותי בחיי כל אדם והקשרים והיחסים בין בני המשפחה משפיעים על האדם לאורך כל חייו, את זה כבר קבע זיגמונד פרויד בראשית המאה ה־20. אף על פי שידוע שמשפחה לא בוחרים, ישנה חשיבות לקשרים בין בני המשפחה, בין אם היא מתפקדת היטב ובין אם פחות טוב.
דווקא בגלל ההשפעה הגדולה שיש לקשרי המשפחה ולחינוך מגיל צעיר על האדם, יש חשיבות לשפר את המרקם המשפחתי ואת התקשורת כדי לאפשר התמודדויות פחות קשות ותקשורת מקרבת.
יועץ משפחתי יכול לזהות דפוסי התנהגות ותקשורת בין בני המשפחה וביניהם עם גורמים מן החוץ המשפיעים על מערכת היחסים הפנימית. בכל אחת מגישות אלה הטיפול פועל כדי לקדם את המשפחה וכל אחד מהפרטים בה כמערכת ארגונית, אך בלי להאשים מישהו מבני המשפחה.
ייעוץ משפחתי מתייחס למשפחה כקבוצה מושפעת ומשפיעה
הטיפול המשפחתי נשען גם על פרקטיקות קיימות בהקשר של טיפול זוגי, טיפול קבוצתי וטיפול בילדים במטרה לאתר ולמנוע בעיות רגשיות אשר עלולות להשפיע על הילדים או לגרום לבעיות רגשיות ונפשיות בעתיד.
בשנות ה־40 של המאה הקודמת החלו להתגבש בארה"ב תפיסות אשר ראו במשפחה מערכת אשר נתונה לניסיונות של שמירה על יציבות באמצעים של ויסות. בני המשפחה משפיעים אלה על אלה ויוצרים תהליכים של שינויים מתמשכים.
הגישה המערכתית מתייחסת אל המשפחה כמערכת העוברת שינויים תמידיים המשפיעים על חבריה ומושפעת על ידם. למערכת המשפחתית יש צרכים, מטרות וגבולות, אך בניגוד למערכת ארגונית בחברה, במשפחה מעורבים רגשות חזקים אשר גורמים לכל אחד במשפחה להשפיע על רווחתו של האחר ולהיות מושפע ממנה.
גישות טיפוליות שונות לסוגים שונים של משפחות
מאז שנות ה־70, הטיפול הזוגי והטיפול המשפחתי הם תחומים קרובים, ולרוב ההכשרה שלהם משותפת. בין השיטות הידועות והיעילות ביותר למשפחות ניתן למנות טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT), טיפול דינמי ועוד.
כיוון שיש מגוון סוגי משפחות עם הבדלים תרבותיים, חברתיים, מגדריים ואתניים, נישואים בפרק ב' ומורכבויות רבות, השיטות השונות צריכות להיות גמישות מספיק ולהתאים למודלים השונים. בנוסף, התפתחו גישות הרואות במטפלים עצמם חלק מהמערכת כמשפיעים עליה ומושפעים ממנה. המטפל המשפחתי אומנם מתבונן מהחוץ אבל הוא מהווה גורם מעורב בתהליך.
במה יכול לסייע לכם מטפל משפחתי?
כל טיפול משפחתי בכל גישה ושיטה מתחיל בהיכרות של כל אחד מבני המשפחה באופן אישי ושמיעת הבעיות והקשיים מנקודת מבטו, ובהמשך התהליך המטפל בונה תוכנית טיפול מותאמת.
במפגשים המשפחתיים המטרה המרכזית היא לאפשר תקשורת יעילה, טובה, מכילה ובריאה בין בני המשפחה, לאפשר הובלה של ההורים תוך תקשורת נכונה עם בני המשפחה כדי להעלות את תחושת הקרבה והאושר של כל אחד מחבריה.
אם אחד מבני המשפחה מצוי בהתמודדות עם משבר נפשי כלשהו, המפגשים המשפחתיים מיועדים גם לעזור להורים לסייע לו. טיפולים מסוג זה מיועדים להיות קצרי מועד, מכווני פתרון וממוקדים ולרוב משכם 12 מפגשים.